Bookmark and Share
Anne Fonnesbech
 

Skulpturerne


At arbejde tredimensionelt efter levende model kræver først og fremmest, at man lærer at se linierne og strukturen i formen. Når man har set det, kan man få grundformen bygget op, nærmest som en skitse. Derefter modelleres figuren op med fingrene og med simple redskaber – mit yndlingsredskab er en gammel østerskniv.

Det bedste resultat får jeg, hvis jeg kan frigøre mig fra modellen og skabe mit eget udtryk.

I mine skulpturer søger jeg enkeltheden. Det er linierne og stramheden, der skaber figurens dynamik i rummet. Detaljen er oftest bare et forstyrrende element.

Jeg arbejder naturalistisk, men altså helst uden detaljer. Til gengæld er overfladen i skulpturen ofte rå og præget af det redskab, jeg har brugt til at modellere skulpturen med. Stilen kalder jeg for rå naturalisme.

Lerskulpturerne er lavet i rødler, der efter tørring brændes ved ca. 1000°. De fleste figurer patinerer derefter jeg med lakbejdse, andre står med den rå overflade. Skulpturerne kan stå ude, men tåler ikke frost.

Se eksempler på lerskupturer her:  "Skulpturer i ler"

Bronzeskulpturerne er lavet efter cire perdu metoden. Det vil sige, at jeg først har lavet skupturen i voks eller i et andet let brændbart materiale. Skulpturen er så blevet støbt ind i gips, og voksen brændes ud ved 600 grader C. Derefter fyldes der op med flydende bronze, og skulpturen efterbearbejdes.

Se nogle af dem i galleriet  "Skulpturer i bronze"

Hent informationsark om skulpturerne her

Malerierne


Fra august 2008 til august 2009 opholdt jeg mig i Hanoi. Et af målene var at lære at male - noget, jeg aldrig havde prøvet før.

Jeg tog timer i oliemaling hos den hollandske maler Noëlla Roos, som arbejder med figurativ kunst i tegninger og malerier. Hun er meget optaget af menneskekroppen i bevægelse, hvilket man nu mest ser i hendes tegninger, se: www.noellaroos.com
 
Siden har jeg modtaget undervisning af Phuzzy (Poul Winther Pedersen), Inge Louw Tranter og Kirsten Brøndum.

I galleriet "Malerier" kan du se mine allerførste malerier, samt de eksperimenter jeg har lavet siden. Hvordan stilen bliver, ved jeg stadig ikke, men jeg nyder at lege med former og farver. Jeg er begyndt at male i serier - altså flere billeder med samme tema - for at finde ud af, hvad jeg vil.

Fotografierne


Jeg elsker mit Canon Eos 450D, som nu har fulgt mig utrætteligt gennem mudderpøle, isnende kulde, solskin og regnvejr i mange år.

Det er især linier og former, der fascinerer mig - og ikke mindst farver. Når kombinationen af komposition, farver og budskab lykkes, er det helt vidunderligt - og ofte er det et spørgsmål om at være hurtig på udløseren.
 
Du kan se forskellige billedserier i mit fotogalleri.

Croquistegningerne


Ordet "croquis" er fransk og betyder "skitse". En croquistegning laves typisk i et tidsrum mellem 1 og 20 minutter, hvorefter modellen skifter til en ny stilling. Den korte tidsramme tvinger tegneren til at fokusere på formen og på de vigtigste elementer i stillingen. Der er ikke tid til at arbejde med detaljer eller til at rette i tegningerne.

Formålet med croquis er dels at træne evnen til at se og dels at opnå sikkerhed i gengivelsen af menneskekroppens proportioner og linier. Croquis udføres på forskellige former på papir med alle mulige redskaber: blyant, kul, blæk, tusch, akvarel, kridt, penseldyp i kaffekoppen mm.

De mest vellykkede skitser er for mig de hurtige; de bedste er dem, der bliver til i løbet af 1-2 minutter.

Se et par eksempler i galleriet "Croquis"
Anne Fonnesbech | Baldersvej 6, 9870 Sindal  | Tlf.: +45 20284685 | anne@fonnesbech-hjorth.dk